Search

Led po poškodbi?

Updated: Jul 31, 2020

Mislite, da je vnetje, ki nastane po poškodbi in je hkrati naraven odziv telesa, napaka?


Gremo po vrsti. Moje mnenje je, da smo bili v zmoti. Tudi sam sem bil. Zadnje leto spremljam številne debate in prebiram članke na temo uporabe ledu pri športnikih, tako po poškodbah kot tudi po operacijah. Vsi poznamo kratice RICE (R-rest, I-ice, C-compression, E-elevation), ki pomenijo: počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega dela telesa. To piše v vsakem priročniku prve pomoči za poškodbe in tega smo se načeloma držali, saj nismo poznali druge metode.

Najpomembnejše pri zdravljenju poškodovanega tkiva je, povedano po domače, da »smeti« spustimo ven in »hranila« notri. Vnetni proces je nujen za zdravljenje tkiv, zato moramo omogočiti, da ta nemoteno poteka in ga ne ovirati s hlajenjem in imobilizacijo uda. Tudi počitek ni priporočljiv.

»Mislite, da je vnetje, ki nastane po poškodbi in je hkrati naraven odziv telesa, napaka?«

GIBANJE - Odpadni produkti se namreč izločajo preko limfnega in ne preko krvožilnega  sistema (delci so preveliki), zato je potrebno gibanje - krčenje mišic, saj tako spodbudimo izločanje odpadnih produktov preko limfnega sistema. Ni pa nujno, da gibamo in krčimo mišice točno na mestu poškodbe (lahko je preboleče), pomembno je, da aktiviramo mišice okoli tega področja. S tem bomo spodbudili delovanje limfnih žlez in pospešili izločanje odpadnih produktov.

GRETJE - Led je dober samo v primeru, če želimo omrtvičiti del telesa in začasno omiliti bolečino. Vse kar sledi, bo kontraproduktivno.  Led bo povzročil tako imenovani zastoj v poškodovanem tkivu, izklop signala med mišico in živci in ne bo pomagal pri izločanju deoksigenirane krvi in odpadnih produktov. Ključno pri poškodbi je, da zagotovimo dober pretok krvi, ki prinaša kisik in be