Search

Simptomi pomanjkanja vitamina D

Updated: Nov 16, 2020

Diagnoz kakršne so oslabljen in zmeden imunski sistem, mehke ali krhke kosti, začetki raka, diabetesa ipd., ponavadi ne povezujemo s pomanjkanjem vitamina D. Pri dojenčkih in malih otrocih se pomanjkanje vitamina D kaže tudi kot deformacija skeleta, mehke lobanjske kosti, zakasnela rast in razvoj zob, slabše napredovanje telesne teže ali nizka rast, zmanjšana moč mišic, bolečine v mišicah (krči) in povečana dovzetnost za okužbe. Pri vseh omenjenih težavah lahko upravičeno posumimo, da nam primanjkuje vitamina D.


Simptomi pomanjkanja, ki jih lahko sami opazimo, vendar jih običajno ne povezujemo z vitaminom D so:

1. Bolečine in oslabelost Če čutite bolečine v mišicah in kosteh, če imate pogoste glavobole, je lahko vzrok pomanjkanje vitamina D.

 2. Pogoste okužbe Pogoste okužbe in prehladi so znak neučinkovitega imunskega sistema, kjer ima eno odločilnih vlog vitamin D.


3. Kronične, predvsem avtoimunske bolezni Skoraj ne obstaja kronična, predvsem avtoimunska bolezen (od raka in multiple skleroze prek diabetesa do alergij), pri kateri ne bi ugotovili pomanjkanja vitamina D3, bodisi da gre za vzrok bolezni bodisi za njeno posledico.