top of page
Search

Nepogrešljivi D

Updated: Oct 3, 2020

V poplavi prehranskih dodatkov na policah lekarn in športnih trgovin lahko dobite tudi kapsule vitamina D. Četudi je suplementacija večine vitaminov pri uravnoteženi prehrani nesmiselna, je situacija pri vitaminu D lahko nekoliko drugačna.


Vitamin D ni pravi vitamin, saj deluje bolj kot ne kot steroidni hormon. Njegova najpomembnejša značilnost je, da ga pridobimo z izpostavljenostjo sončni svetlobi, medtem ko ostale vitamine pridobimo s prehranskim vnosom. V osnovi poznamo dve različici vitamina D – D2 in D3. Telo ob izpostavljenosti sončni svetlobi (ne velja čez okno avta ali hiše) samo proizvaja vitamin D3. V prehrani vitamin D3 redko srečamo, če pa, je na voljo v zelo majhnih in ne dovolj velikih količinah (npr. losos, jajca, mleko, sir), da bi lahko nadomestili izpad izpostavljenosti soncu. Vitamin D2 na drugi strani je v prehrani nekoliko bolj pogost, a je vsaj desetkrat manj učinkovit od vitamina D3. Pravzaprav lahko mirno rečem, da je vitamin D2 neuporaben in vam njegov dodatek ne bo ravno veliko koristil.


A ni vseeno, katere vitaminske dodatke kupimo, saj večina dodatkov v Sloveniji vsebuje neučinkovit vitamin D2. Prodajalci navadno o razliki med enim in drugim ne vedo ničesar in navajajo, da je potrebno uživati obe vrste (“Zakaj bi jemal samo eno vrsto, če pa lahko obe”) ali pa, da je njihov izdelek narejen iz naravnih snovi – najpogosteje gob – šampinjonov (“Naš izdelek je ČISTO naraven”). Četudi bodo kapsule v posodi, na kateri na veliko piše Vitamin D vsebovale vsaj običajno priporočeno dozo vitamina D, bo ta doza še vedno manjša od potrebne, saj bo večina prišla iz neučinkovitega vitmaina D2.


Vitamin D igra v telesu pomembno vlogo. Uravnava kalcij, kar ima seveda implikacije na zdravje kosti. Ljudje, ki jim primanjkuje vitamina D lahko tako absorbirajo veliko manj kalcija. Poleg tega igra pomembno vlogo tudi pri imunskem sistemu in mnogi zimske prehlade pripisujejo ravno pomanjkanju vitamina D.


Raziskave kažejo, da je tudi veliko športnikov v kroničnem pomanjkanju vitamina D, kar lahko vodi v poslabšano zmogljivost, porušen imunski status (redna bolezenska stanja), poslabšano regeneracijo in tudi večjo možnost za nastanek stresnih zlomov.


V času, ko je izpostavljenost soncu zmanjšana zaradi krajšega dneva, večje prekritosti telesa z oblačili,... je suplementacija vitamina D ne samo priporočljiva, ampak več kot obvezna!


(naročila trenutno sprejemamo le preko e-pošte: info@4dkineziologija.com)


(naročila trenutno sprejemamo le preko e-pošte: info@4dkineziologija.com)


D pod Drobnogledom


Ne glede na to, kako koristen naj bi bil vitamin D, mu ne bi namenili tolikšne izpostave, če ne bi bili prepričani v njegovo očitno povezavo z našo energijo. Tri nedavno opravljene študije navajajo zakaj je temu tako.


Leta 2005 so nizozemski raziskovalci sporočili javnosti, da nizke ravni vitamina D močno pogojujejo telesne zmogljivosti. »Študija jasno kaže, da je zmogljivost živčno-mišičnih povezav pri ljudeh z nizkimi stopnjami vitamina D znatno slabša, kot pri ljudeh z ustreznimi količinami,« pravi Ilke Wicherts, nosilka nizozemske študije.

Resda je bila ta študija opravljena na vzorcu starejše populacije, kjer pa je zadostna telesna zmogljivost pravzaprav ključnega pomena. Ljudje z okrnjenimi telesnimi sposobnostmi imajo pogosto težave že z enostavnimi dnevnimi opravili (kot je vstajanje s kavča, recimo). Na drugi strani pa dokazanih učinkov kalciferola pri starejših ni smiselno kar zanemariti, ko je govora o današnji računalniško vodeni mladini.


Leta 2007, so raziskovalci dnevnika za gerontologijo (veda o starosti, staranju in starih ljudeh – očitno prej ali slej vsi pademo pod okrilje znanosti) v študiji imenovani InChianti iskali dejavnike tveganja za invalidnost oziroma telesno nezmožnost v poznem življenjskem obdobju. Študija je upoštevala več kot 1000 sodelujočih, starih 65 let in več, živečih v italijanski pokrajini Chanti. Zaključki povezujejo status vitamina D sorazmerno z nivoji telesnih sposobnosti. Imetniki najnižjih vrednosti vitamina D so si brez izjem lastili tudi najslabše rezultate pri testih, namenjenih oceni telesnih zmogljivosti (preizkuse moči prijema, ravnotežja, ipd.). Število merjencev z resnejšim primanjkljajem vitamina D, se pravi z vrednostmi nižjimi od splošnih dnevnih priporočil (RDA) je znašalo kar 30 odstotkov. Le vprašamo se torej lahko, koliko izmed preostalih testirancev je imelo vrednosti sicer višje od RDA smernic, vendar zase še vedno izven optimalnega ranga?


Pozitiven učinek vitamina D na telesne zmogljivosti pri ljudeh (starostnikih) je očitno več kot dobro dokumentiran, morda pa ni najbolj jasna povezava z energijo in dobrim počutjem pri splošni populaciji – vse od fitnes navdušencev, doječih (in nosečih) mater, poslovnežev in študentov. Odgovor nudi kompleksna študija, kjer je bil preučevan specifičen učinek vitamina D v obliki prehranskega dopolnila prav na stanje energije in dobro počutje.


Dve skupini testirancev, prva z normalnimi ter druga z zastrašujoče nizkimi vrednostmi vitamina D – 40 nmol/L v zimi in 61 poleti (splošno priporočilo predlaga vrednosti vsaj 70 nmol/L). Sodelujočim so raziskovalci namenili eno od dveh različnih dnevnih doz – 600 IU (internacionalnih enot) ali 4000 IU. Skozi prizmo testov in vprašalnikov je bilo tekom trajanja študije ocenjevano počutje testirancev.

Pri obeh skupinah so beležili statistično pomembne (pomeni dramatične in nikakor ne naključne) izboljšave v počutju ter splošni energiji. Učinki so bili ob 4000 IU še večji in bolje izraženi, kot pri skupini z nižjim dnevnim vnosom vitamina D, pri obeh pa so bili učinki prisotni brez izjem.

V zaključku avtorji jasno navajajo, da je na osnovi številnih raziskav moč zagotoviti varne in fiziološke učinke ob uživanju 4000 IU vitamina D pri odraslih.


ESCP (Endocrine Society of Clinical Practice) priporoča:

  • “vzdrževalno” dozo 1000 IU dnevno za otroke do 6 meseca starosti.

  • 1500 IU za otroke, stare med 6 mesecev in 1 leto.

  • Vsaj 2500 IU dnevno za otroke med 1 in 3 letom starosti.

  • 3000 IU za otroke, ki so stari med 4 in 8 let.

  • 4000 IU na dan za vse, ki smo starejši od 8 let.

V primeru diagnosticiranega pomanjkanja vitamina D, se svetuje pri otrocih do prvega leta 2000 IU, 4000 IU do 18 leta in 10000 IU vitamina D dnevno za starostno skupino od 19 let dalje (študija).

 

Vse izdelke si lahko ogledate tukaj.

Naročila sprejemamo preko e-pošte: info@4dkineziologija.com

243 views0 comments

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page