top of page
Search

Komu primanjkuje vitamina D?

Updated: Nov 14, 2020

V pregledni študiji 1.137 objav (od tega 11 s placebom kontroliranih študij s 5.660 bolniki) so prišli do zaključka, da ima vitamin D zaščitni učinek pri okužbi dihal, ki je največji, če ga jemljemo vsak dan.

V naseldnjih zapisih na blogu, bomo povzemali odlomke iz knjige Moč vitamina D, avtorja Ivana Sočeta.

 

Zaradi naše geografske lege in življenjskega sloga je pomanjkanje vitamina D neizogibno in logično. Medicinska stroka mora poznati in upoštevati objektivne in subjektivne dejavnike pomanjkanja:V celem letu imamo premalo sončnih dni. V Sloveniji obdobje s premalo sonca traja običajno od septembra do aprila, torej najmanj polnih šest, včasih tudi do osem mesecev.Način življenja sodobnega človeka čedalje bolj sili v zaprt prostor. To velja za otroke v vrtcih in šolah ter za študente in zaposlene, ki morajo čas, ko bi lahko tvorili vitamin D, preživeti v zaprtih prostorih. Popoldne ali ob prostih dnevih pa so večino časa pred računalniki ali televizorji oziroma se udejstvujejo v dodatnih aktivnostih v zaprtih prostorih.

Zaradi strahu pred soncem, tudi mode ali običajev, mnogi pokrivajo celo telo z oblačili ter prepogosta uporaba krem za sončenje. Kreme z zaščitnim faktorjem, višjim od 15, skoraj v celoti preprečijo tvorbo vitamina D, tiste z nizkim faktorjem pa za njimi ne zaostajajo prav dosti, saj za več kot 90 % onemogočijo njegovo tvorbo.


Starejše osebe zaradi življenja v zaprtih prostorih in tanjše kože tvorijo tudi do 75 % manj vitamina D, zato so posebej ogrožene.

Pri osebah s kroničnimi boleznimi jeter in ledvic, motnjami delovanja žolča ali trebušne slinavke, celiakijo in drugimi boleznimi črevesja ter uporabnikih nekaterih zdravil (npr. antiepileptiki, hipnotiki, zdravila za zniževanje holesterola) sta nastajanje in pretvorba vitamina D v presnovek kalcitriol motena.

Osebe z občutljivo kožo se izogibajo soncu zaradi starosti, vitiliga ali kakšnih drugih težav s kožo.

Osebam s prekomerno telesno težo, ki jih je skoraj 40 %, primanjkuje vitamina D. Ob vsakem zvišanju indeksa telesne mase za 10 % lahko pričakujemo 4,2 % nižjo raven vitamina D.

Kadilci, v Sloveniji jih je več kot 200 tisoč, imajo nižje ravni vitamina D. Dojenčkov zaradi preobčutljive kože ne izpostavljamo neposredni sončni svetlobi vsaj do dopolnjenih 6 mesecev starosti, najbolje pa do enega leta, vendar starši ne upoštevajo priporočil pediatrov o dodaja- nju vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je lahko prisotno pri še nerojenih otrocih in dojenčkih, če matere nimajo zadostnih količin tega vitamina. Takšni otroci imajo večje predispozicije za diabetes tipa 1, artritis, multiplo sklerozo in shizofrenijo. Kar 81 % otrok, rojenih s temi težavami, je imelo premalo vitamina D.


Raziskave:


V dve leti trajajoči raziskavi, ki so jo opravili v UKC-ju Maribor na 400 nosečnicah in njihovih novorojenčkih, so ugotovili, da je zadostne koncentracije vitamina D imelo 7 % nosečnic. Če ima 93 % nosečnic, ki bolj skrbijo za svoje zdravje, nezadostne ravni vitamina D, je racionalno predpostaviti, da je v splošni populaciji vsaj tak delež subjektov, ki jim primanjkuje tega vitamina.


Na Kitajskem ni nič bolje. V neki študiji 2004 kitajskih doječih mater so ugotovili, da jih je kar 85,3 % imelo ravni vitamina D nižje od 12 ng/ml, čeprav je meja zadostnosti 30 ng/ml, torej več kot dvakrat toliko.

Kar 95 % zdrave populacije pozimi in na začetku spomladi primanjkuje vitamina D3. To je izjavila prof. dr. Marija Pfeifer z Endokrinološkega oddelka UKC-ja Ljubljana. Več kot polovica zdravstvenega osebja UKC Ljubljana (59 %) je imela izrazito pomanjkanje vitamina D (manj kot 20 ng/ml).

Zelo hudo pomanjkanje vitamina D ugotavljamo tudi pri nekaterih nepokretnih starejših ljudeh, ki so ves čas v stanovanju. V raziskavi na vzorcu 457 starejših žensk, bolnic endokrinološkega in nefrološkega oddelka UKC-ja Ljubljana, katerih povprečna starost je bila 72,7 leta, so ugotovili, da jih je imelo 82,49 % nezadostne zaloge kalcidiola.

V domovih za starejše v ZDA so pri osebah, ki so bile vsaj šest mesecev v zaprtih prostorih, izmerili povprečno raven kalcidiola 12 ng/ml; spodnja meja zadostnosti je 30 ng/ml, optimalna pa 45 ng/ml.

Povzeto po knjigi: Moč vitamina D (Ivan Soče).

93 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page