top of page
Search

Kaj je Fascija?

Updated: Jul 31, 2020

Fascije so žilave (čvrste) plasti vlakninasto - kolagenskih vezivnih tkiv, ki jih najdemo po celem telesu. Če bi videli pod kožo, izgleda fascija kot rumenkasto bela membrana, ki se tesno ovija okoli vseh mišic in mišičnih vlaken. Vseeno pa je fascija veliko več, kot samo ovojnica.



Fascija obdaja posamezne mišice, mišične snope znotraj posameznih mišic, več mišičnih skupin skupaj, ožilje in tudi živčevje znotraj mišice. Sestavljena je iz večih, izjemno tankih slojev, ki mišično-skeletni sistem, krvožilni obtok in živčni sistem združi kot eno. Poteka od vrha glave do vrha prstov in podobno kot ligamenti in kite, vsebuje tesno “pakirane” valovite kolagenske vlaknene strukture, ki so usmerjene in organizirane vzdolžno glede na mišico. Zdrave fascije so prožne strukture, ki se lahko upirajo velikim nateznim silam.


Med različnimi vrstami tkiv, ki so vključena v ta telesni “elastični” okvir fascije, je le-ta deležna najmanj znanstvene pozornosti (zaenkrat) - verjetno zato, ker je v večini predelov telesa ni mogoče diagnosticirati, niti z najbolj naprednimi tehnološkimi sredstvi kot je MRI (magnetna resonanca). Kljub temu, ima fascija pomembno vlogo pri stabilnosti/nestabilnosti sklepov, propriocepciji, koordinaciji, moči, gibljivosti sklepov in mišic, ter navsezadnje pri vseh vrstah kroničnih bolečin v telesu.


KLJUČNE FUNKCIJE ZDRAVE FASCIJE:

  • Deluje kot neke vrste anatomski “pas”, ki povezuje in drži mišice skupaj.

  • Ohranja primeren položaj posameznih mišičnih vlaken, ožilja in živčevja znotraj mišice, ter preprečuje, da bi se med gibanjem ali krčenjem mišic vse skupaj premikalo.

  • Pomaga preprečiti poškodbe s tem, ko enakomerno porazdeli silo in breme po celotni mišici.

  • Ustvarja enakomerno gladko/tekočo površino, ko različna tkiva pridejo v stik pa pomaga ozorima prepreči poškodbe zaradi trenja in posledično degeneracijo in razgradnjo tkiva.

  • Omogoča, da mišice spremenijo obliko, saj so hkrati raztegnjene in skrajšane (skrčene).

285 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page